Alles wat u moet weten over een eerste kunstgebit

Redt u het niet meer met uw eigen tanden of kiezen? Alles wat u moet weten over uw eerste kunstgebit:

Door tandprotheticus Mellanie Vonk, eigenaresse van Tandprothetische praktijk Vonk in Badhoevedorp

Het moment dat u merkt dat uw eigen tanden of kiezen niet meer goed functioneren, kan best ingrijpend zijn. Pijn bij het eten, onzekerheid over uw glimlach of moeite met kauwen kunnen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Gelukkig is er een oplossing die uitkomst biedt: een kunstgebit.

We begrijpen dat dit een spannende stap kan zijn. U neemt afscheid van uw eigen tanden – dat doet u niet zomaar. Bij Tandprothetische Praktijk Vonk hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen in precies deze situatie. We nemen de tijd, luisteren naar uw wensen en zorgen ervoor dat u zich op uw gemak voelt tijdens elke stap van het traject.

In dit artikel leg ik u graag uit hoe het traject verloopt, waar u rekening mee moet houden en geef ik praktische tips voor een zo soepel mogelijke start.

Allereerst: Wat is een kunstgebit?
Een kunstgebit, ook wel gebitsprothese genoemd, is een vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Het kan een volledig gebit zijn (voor boven- en/of onderkaak) of een gedeeltelijk gebit als u nog enkele eigen tanden heeft. Een goed passend kunstgebit zorgt ervoor dat u weer zorgeloos kunt praten, eten en lachen.

Het traject naar uw eerste kunstgebit (noodprothese):

  1. Kennismaking en intake
    Tijdens het eerste gesprek bespreken we uw wensen, gezondheid en de mogelijkheden. We maken afdrukken van uw mond en stellen samen een behandelplan op.
  2. Wij vervaardigen uw kunstgebit
    In verschillende stappen wordt uw noodprothese op maat gemaakt. Wij zorgen ervoor dat de prothese voor uw tandartsafspraak klaar is. U kunt uw prothese dan bij ons ophalen en meenemen naar de tandarts.
  3. Verwijderen van de eigen tanden en plaatsen van het kunstgebit
    Uw resterende tanden en kiezen worden door de tandarts (of kaakchirurg) getrokken en uw noodprothese wordt geplaatst.
  4. Gewenning en nazorg
    De eerste weken zijn bedoeld om te wennen. Uw kaak verandert nog, waardoor het gebit soms aangepast moet worden. Wij blijven u begeleiden en voeren waar nodig correcties uit.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Wennen aan de noodprothese: Eten, praten en lachen kunnen in het begin onwennig zijn. Geef uzelf de tijd om te oefenen en wees geduldig. Dit gaat in de loop der tijd vanzelf beter!
  • Drukplekken of pijn: Dit is normaal in de beginperiode. Neem contact op als u klachten houdt, wij kunnen het gebit meestal eenvoudig aanpassen.
  • Hygiëne: Reinig uw kunstgebit dagelijks met een zachte borstel en speciale reiniger. Gebruik geen gewone tandpasta, deze kan het gebit beschadigen.
  • Regelmatige controle: Laat uw gebit en mond minstens één keer per jaar controleren. Zo blijft alles comfortabel en gezond!
  • Bewaren: Leg uw kunstgebit ’s nachts in koud water en een speciaal prothesebakje om uw tandvlees in de nacht te laten rusten en uitdroging en vervorming van de prothese te voorkomen.

Mijn persoonlijke tips

  • Begin met zacht voedsel en snijd alles klein.
  • Oefen met praten, bijvoorbeeld door hardop te lezen.
  • Laat uw kunstgebit regelmatig professioneel reinigen en controleren.
  • Bij pijn en loszitten, neem direct contact op met uw behandelaar. Hier is iets aan te doen.

Klaar voor een nieuwe lach?
Wilt u weten of een kunstgebit iets voor u is? Of heeft u vragen over het traject? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met u mee en begeleiden u stap voor stap.

 

Ik help u graag, neem nu contact op!

Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier. Ik zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Neem contact op

Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en ik zal zo snel mogelijk contact met u opnemen!

"*" geeft vereiste velden aan

Bent u al patiënt bij mij?*
Algemene voorwaarden
Uw gegevens worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen of een ​​afspraak te maken. Zie ook onze privacyverklaring.
Algemene voorwaarden*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.